HOLYSLOOT

Vanaf 2007 ga ik een paar maal per jaar voor in het witte kerkje van Holysloot. Zeker bij mooi weer een feest om naar toe te rijden door het magische boerenland boven Amsterdam, door het karakteristieke Ransdorp over een smal asfaltweggetje, langs vriendelijke sloten en grazige weiden.

Er is immer een hartelijk ontvangst. De kleine gemeenschap schaart zich onder de preekstoel en voor het orgel. Een ouderling in vrijetijdskledij – soms nog een heuse boer – verwelkomt en doet later ook de schriftlezingen.

De laatste keer waren er slechts een ouderling, een koster en een cameraman die de dienst opnam en op YouTube zette. Koning Corona heerst nog steeds, maar we laten ons niet (doods)kisten.

Holysloot – hool=laag gelegen land – is een van de vroegste nederzettingen in Waterland, ontstaan door Friese pioniers die de Almere overstaken in de 13e eeuw om zich als boeren te vestigen op de drassige veengrond. Het dorp ligt aan de Die, door veenontginning in de 13e eeuw ontstaan. Voor automobilisten is er na Holysloot geen doorgang naar andere dorpen. Fietsers en wandelaars kunnen in de zomer gebruik maken van een pontje om zo in Broek in Waterland of Zuiderwoude.

Behalve boeren woonden vroeger ook zeevaarders in het dorp, omdat de Die een open verbinding met de Zuiderzee bezat. Tot en met 1811 was het een zelfstandige gemeente, tot 1921 behoorde het tot Ransdorp en sindsdien is het een (landelijk) stadsdeel van Amsterdam.