Bach en 1735

In het voorjaar komt deel II van Clavier-Übung gereed. Hij componeert een oratorium voor Hemelvaartsdag (BWV 11). In juni reist voor een week naar Mühlhausen, waar z’n zoon Johann Gottfried Bernhard de organistenbank van de Mariakirche beklimt en waarvan Sebastian het orgel keurt. De jongste zoon Johann Christian komt ter wereld, die later in Milan en in Londen furore zou maken als componist en musicus. Hij wordt dan ook wel de Milanese of nog meer de Londense Bach genoemd. Met de nieuwe rector van de Thomasschule heeft Bach het nog al aan de stok over de benoeming van een koorprefekt.

http://www.youtube.com/watch?v=mJeqUaqfkYk

Op 23 juni promoveert in Harderwijk, waar in die tijd nog een universiteit is, de Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus. In Leiden publiceert hij zijn Systema natura. In 1707 wordt hij op Smaland geboren. Zijn vader had geen familienaam, die hij wel nodig had om in Lund te kunnen gaan studeren. Bij zijn geboortehuis stond een enorme lindeboom en dat inspireert hem tot de achternaam von Linné, later gelatiniseerd tot Linnaeus. Zijn vader was overigens predikant en zag z’n zoon ook gaarne theologie studeren. Hij heeft er geen trek in en het wordt geneeskunde. Om zich als arts te kunnen vestigen heeft hij een doctorstitel nodig en die behaalt hij dus in Harderwijk. Het proefschrift had hij in Zweden al geschreven. Het in Leiden gepubliceerde werk zou een van z’n bekendste en invloedrijkste blijken. In dat boek verdeelt hij de natuur in drie rijken en die vervolgens in klassen, ordes, geslachten en soorten. Het werk beleeft tien drukken in de loop van zijn leven, met herzieningen. Het legt de grondslag voor de nomenclatura in het rijk van de natuur.

260px-Carolus_Linnaeus_by_Hendrik_Hollander_1853  Linnaeus

In 1735 krijgt de Moravische Broederschap (aanhangers van de leer van Johannes Hus, ontstaan door werk van Zinzendorf/Hernnhutters) toestemming om in Suriname zendingswerk te gaan beginnen onder de zwarte en de Indianenbevolking.

Op 2 november overlijdt in Praag de Boheemse componist, dirigent, organist en advocaat Simon Brixi, vader van de componist Frantisek Xaver Brixi.