Romeinse Limespad – 3 – Hazerswoude -Alphen aan de Rijn

Woensdag 29 april in het coronajaar 2020 liep ik solo een stuk van circa 12 km, wat ik nog niet met de anderen had gedaan. Start weer op de Gemeneweg tussen de twee Hazerswoude’s in, bij die oude boerderij Ruimzicht. Ik loop in westelijke richting, wat goed uitkomt want de wind is redelijk stevig westelijk, het is grauw, maar droog. Het is hier de Galgweg. Stond hier ooit een galg? De naam Hazerswoude duidt er op dat in vroeg middeleeuwse tijden hier bos lag, veel bos. Hazers verwijst naar ambachtsheer Haduard die hier in de 13e eeuw jachtrecht bezat. Voor meer informatie over de streek zie de site ‘Wandelspinsels’. Aan de Galgweg ligt recreatieboerderij Jeu de Boer, waar je je o.a. kunt uitleven in boerengolf. Het ligt ook hier nu allemaal stil.  Weids zijn de uitzichten naar Dorp en Dijk. Tussen 15 mrt en 15 juni – het broedseizoen – is de route die door de weilanden voert afgesloten. Ik volg de weg en sla na een brug over een flinke sloot rechts af een fietspad in, die onderlangs een dijk leidt. Een molen wiekt boven de dijk uit; ik klim naar boven voor beter zicht. Het is een blauwe wipmolen, maar in verval. In de omgeving van Hazerswoude staan wel acht molens.

img_7452
img_7453

Tegenover de molen sla ik linksaf loop door tuindersgebied. Bij elke tuinderij wel tafeltjes met potjes planten ,voor 1 euro of nog minder. Jonge kinderen steppen me tegemoet, hun blonde haren wapperend in de wind. Ik ga een vaart over en sla direct links af. Rechts van mij Hazerswoude – Dorp, voor me uit een forse molen. Als ik dichterbij kom op het wegdek een flink bord, waarop staat dat een doorgang via Klein Giethoorn i.v.m.de coronacrisis niet geoorloofd is. Maar een alternatieve routes is er niet om in het spoor van de Limes te blijven. Voor me uit zie ik een stel lopen. Ik waag het er op. Bij Klein Giethoorn, een bed en breakfast, café en roeibotenverhuur gekomen blijkt het pad versperd met rood-wit lint. Wat te doen? Ik zou onder het lint door kunnen. Ik zoek het telefoon nummer van de uitspanning op, bel en krijg een jonge vrouw aan de lijn. Ik hoef nauwelijks uitleg te geven: ‘gaat u maar rustig door, hoor’.  Bukken dus en verder lopen om uiteindelijk op de Burgemeester Smitweg te geraken. Overigens de Rietveldse molen, genoemd naar de polder, stamt uit de 17e eeuw en functioneerde als grondzeiler tot 1966; Klein Giethoorn bestaat al bijna honderd jaar (sinds 1925).

img_7460
img_7461

Anderhalve kilometer wandel ik tussen kwekerijen; aan een lantaarnpaal een bord dat waarschuwt voor inbrekers; op een bromfiets wordt de post rond gebracht. Bij een van de tuinderijen een haan op een hek, luid kukelend, terwijl het toch al na het middaguur is. Aan het eind van de weg een picknicktafel, waar ik de meegebrachte boterhammen nuttig en een mandarijn pel. 

img_7462
luidruchtige haan op hek
img_7463
waarschuwing voor inbrekers

Ik kom bij de Spijkerboorse Kade. Een wandeldijkje tussen groen en talrijke sloten, bijna een kilometer lang. Daarna een lang stuk langs de spoorlijn. Bij het naderen van de N11 naar links tussen het groen door en klaphekjes naar een parkeerplaats. Naar rechts de N11 onderdoor. Linksaf langs het Archeon, de wijk Kerk en Zanen door , maar niet saai, want langs water en door groen. Na een stadspark rechtsaf en daar is al Alphen Station, het einde van mijn tocht. Ik spoor naar Leiden- Lammenschans. Neem daar een bus die me in de buurt van mijn auto brengt.

Inmiddels is de zon gaan schijnen.