De wereld van 26 mei 1959

Op mijn tiende woonden wij op Narcisstraat 33, in het zuiden van het dorp. Bakermat van de concurrent van SV Huizen, De Zuidvogels. We woonden op de hoek van een blok van vier huizen, met voor een klein stukje grond en achter iets meer, waar de onvermijdelijke kippenren een plek kreeg. Vader slachtte de kippen zelf, de kop ging er af met een bijltje, de kip mocht even als kip zonder kop in wanhoop rondfladderen, tot hilariteit van ons kinderen. Er was ruimte voor een bescheiden moestuin. Vader werd in die tijd geroepen tot hoger ‘ambt’: Hannes Vos van de bouwmaterialenhandel Gebr. Vos vroeg hem bedrijfsleider te worden. Vroeger had hij het bedrijf al gediend als chauffeur, kwam daarna achter het stuur van vrachtwagens van textielfabriek en mannenhandelaar Spilt. Nu ging hij chauffeurs aansturen. Een mogelijkheid voor mij om tijdens vakanties mee te gaan met een van hen. Van wie ik me Wim Schaap herinner, oftewel Wim de Ponder.

We woonden naast het gezin Doorn, gekenmerkt door rossig haar, van wie de man des huizes ooit keeper van De Zuid was. Hij verdiende de kost als schilder.

Aan de andere kant woonde het gezin van Gezinus Bos.Ze waren met een groot gezin en hadden een hond, waar onze Erik bang voor was, vanwege een bijtende aanval van een andere valsige hond eerder. De hond van Bos verdween om nimmer terug te keren. Het gerucht wilde dat vader om Erik te ontlasten de hond had meegenomen in de vroege ochtend naar de haven en het beest met een steen verzwaard in een jutezak liet verdrinken.

Tegenover ons woonde de familie Schaap, met wie we bevriend raakten. Ze hadden alleen jongens: Arie, Dirk, Kees en André. Laatste werd verliefd op onze Paula, trouwde met haar en kreeg met haar vier kinderen. Kees zat bij mij op de lagere school. Onze ouders raakten bevriend met de ouders Schaap oftewel Katjes.

Ik herinner me van die tijd dat ik een paar keer elk jaar griep kreeg zo stevig dat de huisarts moest komen. Dokter Schaberg, voormalig lid van het verzet, zag er indrukwekkend uit met zijn borstelige wenkbrauwen , maar was zo vriendelijk in de omgang met zijn patiënten, zeker ook met kinderen. Zijn geruststellende verschijning aan het ziekbed deed al wonderen. Chefarine vier slikken, wat sinaasappelsap, in bed blijven, was zijn advies. De derde dag kwam hij terug om te kijken of de koorts al gezakt was, wat ook zo was. Dit uitzieken heeft m.i. de basis gelegd voor mijn conditie de rest van mijn leven. Nooit heb ik echt griep gekregen, verkoudheden zeker, twee keer per jaarIn het voorjaar en in de herfst om resp zomer als winter door te komen.

Op mijn verjaardag was het gemiddeld bijna 11 graden en was het vrijwel de hele dag bewolkt. Er zou wel een zomer volgen die langdurig zonnig en droog was, heerlijk voor ons schoolkinderen.

Meikinderen van dat jaar zijn o.a.: longarts Wanda de Kanter, Pippy Langkous, Patrick Bruel, Edo Ophof, Marcelle Mesker en Harry Piekema. Twee dagen voor mijn tiende verjaardag overlijdt de Amerikaanse staatsman John Foster Dulles op 71 jarige leeftijd.

Harry Piekema
John Foster Dulles

Het jaar begint met het afzetten van de Cubaanse leider Batista door Fidel Castro. En op die eerste januari wordt voor het eerst het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker bij ons uitgezonden.

Batista

Op 12 januari wordt de prehistorische druipsteengrot , de Cueva de Nerja, door vijf schooljongens in de provincie Malaga ontdekt.

In maart kost een opstand in Tibet tegen de Chinese overheersing duizenden Tibetanen het leven.

Op 23 maart rolt de eerste DAF-personenauto van de Eindhovens fabrieksband.

Op 5 april – moeders verjaardag , ze wordt 36 – vindt de eerste uitzending plaats van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport.

Op 2 mei wordt in Amsterdam Het Lieverdje onthuld.

Op 2 juli treedt de latere koning Albert in het huwelijk met de Italiaanse donna Paola Ruffo die Calabria.

Op 14 juli wordt voor het eerst een helikopter ingezet om verslag te doen van de Tour de France

Op 21 augustus wordt Hawaï als vijftigste staat toegevoegd aan de V.S.

Op 1 september vegen onder leiding van Haring Arie, Zwarte Joop en Rinus Veth een dertigtal penozeleden ’s avonds de Amsterdamse Dam schoon, terwijl de hermandad toekijkt.

Haring Arie
Zwarte Joop

In oktober kunnen voor het eerst foto’s van de maan gezien worden en wordt een begin gemaakt van de Asterix en Obelix serie.