DE WERELD VAN 26 MEI 1958

Op deze Tweede Pinksterdag scheen de zon bijna 4 uur, regende het meer dan drie uur met totaal ruim 3 mm neerslag en bleef de maximumtemperatuur steken op 15,5 graden Celsius.

In dat jaar kostte een kilo aardappelen 22 cent; een liter bier 1 gulden vier cent; brood 44 ct en eieren 18 ct.; een liter melk 35 ct. Bij ons thuis kostte dat niets, we kregen het van opa, die met opa op de boerderij woonde met de inwonende ome Dirk die het werk deed. Niet lang woonden we trouwens meer aan de Taanderstraat, omdat ome Dirk ging trouwen met Grietje Roodhart uit Eemnes en in ons huis kwam wonen, zolang Opa en Opoe nog op de boerderij woonden, met ome Henk, zeevarende vrijgezel en ome Cees, die verstandelijk gehandicapt was.

Lezen , schriftjes vol schrijven met wat ik in de krant aan interessants vind; helaas later door vader weggegooid.
In het huis dat verlaten moest worden, met achter mij op de muur een scheurkalender, zeker van orthodox christelijke signatuur; daaronder onder een gehaakt kleedje de distributieradio; op het dressoir rechts een foto van mijn in 1951 overleden oma van moeders kant
Met mijn broer Cees (rechts) achter in de tuin met een nog een klein stukje van het kippenhok. Daarin regelmatig overlast van ratten, die mijn vader doodsloeg en eenmaal zelfs met de zijkant van zijn rechterhand toen een rat z’n broekspijp in geschoten was. Vader en zijn broer Klaas hebben eens gezien hoe twee ratten samen een ei stalen en meesleepten: de ene rat hield met zijn rug op de grond de ei vast tegen zijn buik, de ander sleepte hem zo aan zijn staart naar hun hol.

Het jaar gaat van start met het in functie treden van de Europese Commissie van de EEG. Op 4 januari valt na 92 dagen de eerste Spoetnik terug op aarde. En bereikt de Nieuw-Zeelander Edmund Hilary met twee vrienden op Ferguson tractoren de Zuidpool, twee weken eerder dan hun Engelse rivalen.

Everest Conquerer arrives — Sir Edmund Hillary displays a wide grin on his arrival at Mascot. August 5, 1953. (Photo by Ronald Leslie Stewart/Fairfax Media via Getty Images).

Op 7 januari komt een einde aan het stoomtijdperk in ons land. De laatste stoomlocomotief beëindigt zijn laatste rit in het Spoorwegmuseum.

Op 1 februari lanceren de Amerikanen hun eerste kunstmaan, de Explorer 1 dito 31 maart 1970 om de aarde zou blijven cirkelen.

lancering Explorer 1

Op 6 februari komen 7 spelers van Manchester United met 15 anderen om het leven in een vliegramp bij München.

In 1957/58 werden de Shamrock Rovers in de voorronde van de Europa Cup uitgeschakeld. In de eerste ronde was AS Dukla Praag de tegenstander en ook deze club werd verslagen. In de kwartfinale werd Rode Ster Belgrado als tegenstander geloot. Op Old Trafford werd de heenwedstrijd op 21 januari 1958 met 2-1 gewonnen en er was besloten dat de ploeg op 5 februari naar Belgrado zou vliegen voor de tweede wedstrijd. Een ronde eerder had het vliegtuig van de ploeg vertraging opgelopen vanwege dichte mist in Engeland. De ploeg moest daardoor eerst naar Amsterdam vliegen en daarna met de boot terug naar huis. Door deze reis, die langer duurde dan normaal, waren de spelers vermoeid en verloren ze punten in de volgende competitiewedstrijd. Dit wilde Manchester dus niet nog een keer meemaken.

De wedstrijd in Belgrado eindigde in een 3-3 gelijkspel, waardoor Manchester United doorging naar de halve finale. De terugvlucht naar Manchester werd met een uur uitgesteld, omdat rechtsbuiten Johnny Berry zijn paspoort kwijt was. Later werd er een tussenstop gemaakt in München om bij te tanken.

De zeven Busby Babes – genoemd naar de legendarische trainer Matt Busby – die direct omkwamen zijn: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Tailor, Liam Whelan, terwijl Duncan Edwards de crash zelf overleefde, maar 15 dage later in een ziekenhuis als nog overleed.
Herinneringsplaquette op Old Trafford.

Op 3 maart een mijnramp in de Staatsmijn Maurits te Geleen, waarbij 7 mijnwerkers het leven laten.

Op 12 maart komt voor het eerst in Straatsburg de Europese Assemblee bijeen, de voorloper van het Europese Parlement, samengesteld uit parlementariërs uit de zes landen die de EEG dan vormen.

Op 29 april worden de stoffelijke resten van stadhouder Willem V bijgezet in de koninklijke crypte van de Delftse Nieuwe Kerk; hij was in ballingschap in 1806 in Brunswijk gestorven en aldaar begraven.

Stadhouder Willem V (1748-1806).*oil on canvas.*141 x 101 cm.*circa 1768 – 1769

Op 13 mei wordt Charles de Gaulle benoemd tot minister-president van Frankrijk.

En drie dagen na mijn negende verjaardag wordt in Göteborg de eerste kunstijsbaan geopend, in het Ullevi stadion.

In deze maand verbijstert Piet van de Pol de gehele biljartwereld door in Gent een serie van 400 caramboles in één beurt neer te zetten.

Piet vd Pol in het midden met de keu.

Op 29 juni wordt Brazilië wereldkampioen in Zweden tegen Zweden met 5-2. De geboorte van de wereldster Pele is een feit.

Boven v.l.n.r: Djalma Santos, Zito, Bellini, Nilton Santos, Orlando en Gilmar; Onder : Garrincha, Didi, Pele, Vava, Mario Zagallo en masseur Americo.

Op 14 augustus stort weer eens een KLM toestel neer, nu ten westen van Ierland, op weg naar New York vanwege een oververhitte propeller; alle 99 inzittenden komen om.

Op 29 augustus wordt Michael Jackson geboren in Gary.

In deze tijd trekt de Amerikaanse gebedsgenezer Tommy Lee Osborn honderduizenden mensen tijdens vele bijeenkomsten van de Pinksterbeweging, met Johan Maasbach als vertaler.

Op 12 september wordt de chip uitgevonden bij Texas Instruments.

En op 17 september zagen wij als kinderen de eerste Pipo de Clown uitzending.

Bij ons in de buurt, vroeger een kroegje -Half kannetje geheten – mochten wij op woensdag- en zaterdagmiddag naar het wonder van de beeldbuis kijken; schoen en klompen uit en in hurkzit op de vloer van de woonkamer. Dappere Dodo, De Verrekijk, Varen is fijner dan je denkt; het Mannetje op zolder en dus ook Pipo de Clown.

Dikke Deur Willy Ruys
Klukkluk Herbert Joeks.

Op 8 oktober wordt voor het eerst een pacemaker ingebracht, door de Zweedse chirurg Ake Senning. De dag erop overlijdt Paus Pius XII in zijn buitenverblijf Castel Gandolfo.

Kroning van Pius XII in 1939

Op 12 oktober wordt in het zuiden van de VS voor de zevende keer een synagoge opgeblazen, nu in Atlanta – Georgia. Eindelijk geeft president Eisenhower opdracht aan de FBI tot een stevig onderzoek.

Op 28 oktober wordt de aartsbisschop van Venetië, Angelo Giuseppe Roncalli tot paus gekozen, die zich als naam kiest Johannes XXIII; hij is 77 jaar, wat duidelijk aangeeft dat het college van kardinalen hem als tussenpaus ziet; in de korte tijd van zijn pontificaat zal hij echter meer in gang zetten en betekenen dan menig langzittende kerkvorst.

CC3H4D Pope John XXIII (1881-1963) Who Reigned As Pope From 1958.

Op 11 december, een dag nadat burgemeester Van Walsum de eerste paal slaat voor de Rotterdamse Euromast, valt het laatste kabinet Drees, waarmee een einde komt aan de rooms-rode coalitie. In 1965 keerden de sociaaldemocraten voor even terug in een kabinet, nl dat van Cals, dat slechts een jaar stand hield.

In 1958 publiceert W.F.Hermans De donkere kamer van Damocles en Leon Uris Exodus; Boris Pasternak wordt geëerd met de Nobelprijs voor literatuur .

1958 is het laatste jaar dat wij aan de Taanderstraat woonden. Herinneringen aan die periode van zeven jaar zijn behalve het overlijden van broertje Hans: het wassen in de teil, totdat wij als eersten in de buurt een douche kregen. Een buurtbewoner die naar dat wonder kwam kijken riep uit: ‘ water uit de hemel en nog warm ok’. Mijn moeder waste nog veel met de hand achter in een washok, in een tobbe; wel was er een wringer, die nodigde om je vingers in te steken en zacht de rollen te draaien, wat een prettig soort pijn bracht. De was werd uitgelegd op het grasveld, de bleek. Dat was destijds de functie ook van grasvelden. In dit huis heb ik ook een tijdje met een stevige hersenschudding eerst in het donker gelegen, naar ik meen in de huiskamer of slaapkamer van mijn ouders. Buurtvriendinnetje Dickie R. had mij van de Sijsjesberg uit speelsheid geduwd, terwijl ik achter op de bagagedrager van mijn fiets zat. Zonder enige controle donderde ik de heuvel af, met de fiets uiteindelijk op mijn jongenshoofd. Hoe ik thuis ben gekomen weet ik niet, wellicht met een ambulance. In september 2020 kreeg mijn zes jaar jongere broer Erik in de buurt van de Sijsjesberg een fataal mountainbike-ongeluk. Met een naar bleek een zeer hoge dwarslaesie werd hij naar het AMC gebracht, waar hij uiteindelijk besloot om niet verder als een bijkans totaal verlamde verder te leven.

Op 26 februari wordt weer een broertje geboren, naar de gewoonte van die tijd vernoemd naar de eerder overleden Hans.

Tegenover ons woonde het gezin van vrienden van mijn ouders, Dirk en Driek Rebel. Een van hun vele kinderen, meest meisjes, was genoemde Dickie. Met haar broer Jan, een jaar ouder als ik was ik bevriend. De lagere school vond ik dicht bij huis: de Rehobothschool. Al jaren geleden afgebroken terwille van het nog immer functionerende Gezondheidscentrum en Groepspraktijk. De Taanderstraat loopt uit in de Melkweg, waaraan de boerderij van opa stond. In de 19e eeuw was alles tussen Melkweg, Taanderstraat en Havenstraat eigendom van ons voorgeslacht. De Vossen boerden niet alleen, maar leverden diensten aan de visserij, zoals het tanen van netten (vandaar de Taanderstraat) en het gieten van loden kogels, waarmee de netten naar de bodem konden zakken en overeind konden staan. Twee van die giettangen koester ik thuis als een kostbaar reliek uit die vervlogen tijd.

schoolreisje mij zelf naast meester Van Duijn op de tweede rij; vooraan met brilletje Jan Bout (Jan Goud), tweede rij Ria Boerhout en Zwanet Rebel, achter Jan Bout Henk Haafkens; achterin meester Van Arkel.

Het eindrapport in klas drie vermeldt de volgende cijfers: Psalmvers 10; Bijb. Geschiedenis 9; Lezen 8; Schrijven 7; Rekenen 7; Nederlands 7 1/2; Aardrijkskunde (voor het eerst een cijfer) 8; Tekenen 6; Gedrag 7; Vlijt 8.

Het kerstrapport van de vierde onder mijn favoriete meester Van Duijn: Psalmvers 9; Bijb. Geschiedenis 9; Lezen 8; Schrijven 7 1/2; Rekenen 7; Nederlands 9; Aardrijkskunde 9; Tekenen 7 1/2; Gedrag 7; Vlijt 8.