DE WERELD VAN 26 MEI 1957

Op 26 mei word ik acht jaar. Een maand ervoor wordt Johan Cruijff zonder proefwedstrijd lid van AFC Ajax. Jeugdtrainer Jany van der Veen heeft hem op straat zien spelen en weet genoeg.

Het jaar start met de opname van het Saarland in de Bondsrepubliek West-Duitsland. De A.O.W. treedt in werking, de eerste frisbee komt op de markt en op 27 januari wordt de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) opgericht.

Professionele frisbee

In februari breekt de Aziatische griep uit in Singapore, zeer waarschijnlijk in de Chinese provincie Yunnan ontstaan, maar de Chinese Volksrepubliek zwijgt in alle talen. Eind van de maand doet Guust Flater zijn intrede in het tijdschrift Robbedoes.

In maart wordt Ghana onafhankelijk, als eerste in een reeks landen in zwart Afrika. En op de 25e wordt het Verdrag van Rome getekend, waarmee de oprichting van de Europese Economische gemeenschap een feit is.

In Barger-Oosterveld wordt een tempel van de Elpcultuur gevonden , te dateren zo’n 1250 v. Chr. Er wordt ook een veenweg gevonden.

replica tempel

In juni wordt een interne machtsstrijd binnen het Centrale Comité van de Communistische Partij in het voordeel van Chroesjtsjov beslist ten koste van o.a. Malenkov en Molotov. De Aziatische griep groeit uit uit een wereldwijde pandemie.

Molotov
Malenkov

Op 15 juli stort bij Biak (Nederlands Nieuw- Guinea) een KLM toestel neer, waarbij alle 58 inzittenden om het leven komen.

Type Constellation, dat neerstortte.

In september opent koningin Juliana de Velsertunnel, terwijl in Barcelona Nou Camp wordt geopend.

Bioloog Dick Hillenius krijgt bezoek van een boer uit de rand van Amsterdam; hij laat hem een pot zien met misvormde kikkers. Op de sloot waarin de boer de kikkers aantrof wordt radioactief afvalwater geloosd door het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek. Zij ontkennen het verband met de misvorming, maar moeten toch hun lozingen staken.

Dick Hillenius

Op 4 oktober wordt de Russische kunstmaan Spoetnik 1 gelanceerd; een maand later Spoetnik II met het hondje Laika aan boord. Vanaf 17 oktober zit Marken middels een dijk aan het vasteland vast.

Spoetnik 1
Hondje Laika in Spoetnik II

Per 1 november mag in de bebouwde kom niet harder dan 50 km worden gereden.

De Nobelprijs voor literatuur wordt gewonnen door Albert Camus.

Albert Camus

26 mei was dat jaar een zondag en droog, met een maximale temperatuur van 15,2 graden.

Zo’n twee weken na mijn verjaardag overlijdt mijn jongste broertje Hans, vorig jaar geboren op 15 juli. Een buikgriep die zich uitbreidt naar zijn hersens wordt hem fataal. Ik herinner me de dag van zijn begrafenis nog redelijk goed. Als oudste mocht (moest?) ik mee naar de Algemene Begraafplaats aan de Naarderstraat. De buurt stond te kijken hoe wij uit huis kwamen, van verlegenheid moest ik besmuikt lachen, wat me schuldgevoelens gaf. De kennisgeving van zijn overlijden vertelt dat die uitvaart op woensdag 12 juni plaats vond om twee uur, met een rouwsamenkomst in de aula van de begraafplaats om half twee. Daar herinner ik me niets meer van. Ik vermoed dat deze samenkomst geleid werd door ds. S.Gerssen, die Hans op 7 october 1956 had gedoopt in de Oude Kerk.

ik schil de aardappels

Het is het jaar dat mijn liefde voor voetbal verder ontluikt en ontbot. Mijn vader bracht als vrachtwagenchauffeur Essoplaten mee, waarop de elftallen van clubs uit de Eredivisie, Eerste en Tweede Divisie. Omdat ik ook wel eens meeging op de vrachtwagen en we daarbij ook Amsterdam aandeden, waar vader mij wees op het Ajax-stadion werd dit de club van mijn hart naast de plaatselijke SV. Huizen.

In mijn herinnering bezocht ik toen al wedstrijden van de lokale helden, maar dat kan ook later zijn gekomen. Mijn vader bezocht nooit wedstrijden, werkte ook alle zaterdagen, bij een van zijn boerende broers of op de kwekerij van zijn vriend Dirk Rebel en waar hij ook maar een extraatje kon verdienen. Voetbal zag hij later wel op TV en toen hij al in de tachtig was bezocht hij eenmalig een wedstrijd van de SV. Daar ontmoette hij zoveel bekenden dat hij van de wedstrijd en haar verloop nauwelijks iets zag.

Essoplaten uit 1958 met de elftallen van DOS; Ajax; Feyenoord en PSV

Het eindrapport van de tweede klas – ondertekend door Juffrouw Hop – vermeldt de volgende cijfers: Psalmvers 10 ( punt vooruit) Bijb. Geschiedenis 8; Lezen 9 (punt vooruit); Schrijven 7 1/2 (half vooruit); Rekenen 8 ( punt beter); Nederlands 8; Tekenen 7; Gedrag 7 (punt minder); Vlijt 8.

Het kerstrapport in klas drie, ondertekend door meester H. van Arkel vermeldt de volgende cijfers:

Psalmvers 9 ; Bijbelse Geschiedenis 8 1/2 ; Lezen 8 ; Schrijven 7 ; Rekenen 7 1/2; Tekenen 6; Gedrag 7; Vlijt 7.