HAASTRECHT

De oorspronkelijke naam van Haastrecht was Havekesdrecht; “drecht van (de) Haveke”. Haveke hier kan verwijzen òf naar de vogel òf naar de oude persoonsnaam Haveke.[2] Haastrecht ontstond rond 1100 op de plaats waar het veenriviertje de Vlist uitmondt in de Hollandse IJssel.

Bij deze nederzetting werd later een kasteel gebouwd, waarvan de fundamenten teruggevonden zijn.

Op grond van de ligging heeft Haastrecht in 1396 stadsrechten gekregen. Een belangrijke scheepvaartroute was via de Vlist naar de Hollandse IJssel. In Haastrecht bevond zich de sluis die beide rivieren met elkaar verbond. Deze sluis is later door Dordrecht verwoest, vanwege concurrentie bij de innamen door tol van de scheepvaart.

Van 1883 tot 1907 liep de tramlijn Gouda – Oudewater langs de plaats. Het voormalige tramstation is nu een café.

Tot 1985 was er sprake van een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd Haastrecht samengevoegd met de gemeenten Stolwijk en Vlist.

Tot en met 31 december 2014 was Haastrecht onderdeel van de gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard

aldus Wikipedia

De Mops