TRANSSYLVANIE DEEL 2

reis met Maarten Boersema zomer 2022

VISCRI /WEISSKIRCH

Saksisch dorp met weerkerk en buitenhuis van inmiddels King Charles.

huis van Charles

BIERTAN

Biertan (DuitsBirthälmHongaarsBerethalom) is een dorp in het district Sibiu in Roemenië. Het dorp ligt 80 km ten noorden van districtshoofdstad Sibiuen 15 km ten oosten van Mediaș.

De eerste vermelding van Biertan dateert uit 1283 in een document over betaalde belasting in zeven dorpen. Biertan behoort tot de Transsylvaanse dorpen met weerkerk die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Biertan was tussen 1572 en 1867 de zetel van de Lutherse bisschop van Transsylvanië.

De hele gemeente heeft 4000 inwoners, hoofdzakelijk boeren behorend tot de etnische groepen Roemenen, Hongaren, Zevenburger Saksen en Roma, terwijl het eigenlijke dorp Biertan maar 1600 inwoners heeft. Zij houden zich bezig met landbouw en veeteelt of werken in de wijncoöperatie. Het dorp is een van de meest bezochte dorpen van Transsylvanië, mede dankzij de jaarlijkse bijeenkomst van de Zevenburger Saksen.

Overkapte trap naar de kerk