Uit mijn kaartenbak – Anloo

Ansichtkaarten: ik heb ze ontvangen, gekocht, gevonden; ook weer velen weggedaan, maar nog steeds een volle bak bewaard. Af en toe een greep. De eerste:

img_5243

Anloo, Ned.Herv.Kerk, begin 12e eeuw. Zo staat het gedrukt op de achterzijde. Degene van wie ik de kaart heb gekregen heeft achter 12e eeuw ‘toren’ erbij geschreven. En verder toegevoegd: koor 14e eeuw; schip 11/12e eeuw. Verder uitzoeken dus.

Tik het dorp op Google in en je krijgt een uitgebreide site, waarop het dorp zich afficheert als ‘Het leukste dorp van Drenthe’. Zou best kunnen, ik moet er maar eens heen.                            Het ligt in het Stroomdallandschap van de Drentsche Aa, op de Hondsrug, tussen twee bossen in. Nog geen 500 inwoners.                                                                                                                 De kerk is gewijd aan Magnus, bisschop  in de eerste helft van de derde eeuw van de Zuid-Italiaanse havenstad Trani. Hij stierf de marteldood.Opgravingen door de befaamde prof.dr.A.E. van Giffen hebben aangetoond dat het huidige schip een aantal houten voorgangers heeft gekend uit vermoedelijk 9e en 10e eeuw. In de middeleeuwen was Anloo de hoofdplaats van het dingspil (rechtsgebied) Oostermoer, een gebeid dat zich uitstrekte van Zuidlaren tot en met Borger. Het gebouw van steen leende zich goed ook als rechtbank, in Drenthe in vroeger eeuwen een Etstoel genoemd. Deze kwam drie keer per jaar bijeen, op de sterfdag van Sint-Magnus, 19 augustus , in Anloo. Sinds 1987 wordt elk jaar een rechtszitting van de Etstoel nagespeeld op de derde zaterdag van augustus.

Magnus van Trani mag dan medepatroon zijn van de Kerk der Friezen in Rome, het blijft toch merkwaardig en raadselachtig hoe zo’n ‘verre’ , behoorlijk onbekende heilige  in een dorp als Anloo vereerd is gaan worden. Het verhaal wil dat in de 9e eeuw Friezen relieken van Magnus naar het noorden mee wilden nemen, waar paus Leo IV een stokje voorstak en zo bleven ze in Rome en kwamen terecht in de hun eigen kerk , die eerder al aan de aartsengel Michael was gewijd. Het zou dus best zo kunnen zijn dat i.p.v. de relieken zelf in elk geval Friezen de naam naar het noorden hebben gebracht. Behalve in Anloo zijn ook de oude dorpskerken van Bellingwolde, Hollum en Hoornsterzwaag oorspronkelijk aan Magnus gewijd: allen dus in het noorden van ons land.