Mijn Ajax-archief 2

Aan het ruimen, aan het schiften. Vandaag een doos met Ajax Magazines uit het seizoen 1993-’94 en 94 – 95. In die periode begon ik columns te schrijven voor dat blad onder de naam: Aan de zijlijn. Maar het gaat me om het jeugdvoetbal. Wie werden als talent gescout en werden gezien als Ajax-waardig en wat kwam van hen terecht?

Dit keer de A2 uit bovengenoemde jaren. Daar zien we:

1. Joël Titaley. Op internet vind ik dat hij in november 2018 ontslagen is als trainer van de zondags-hoofdklasser De Meern. De Edenaar was daarvoor trainer van DTS Ede 2, Ostrabeke ( Oosterbeek) en Zwart Wit (Harderwijk).In september 2021 wordt hij aangesteld als trainer van eersteklasser SVL uit Langbroek. Hij voetbalde bij Lunteren, DTS Ede en na Ajax voor DOVO (Veenendaal)

998747fc-8dd6-40d7-87a6-1b6c4308771e

2. Dennis van den Berg Een artikel in het AD  van 5 sept. 2018 geeft enige informatie. Hj speelde in de jeugd van Lunteren, waar hij door Ajax gescout werd. Hij stopte op z’n 28e. Hij speelde in de top van het zaterdagvoetbal bij Spakenburg en kortstondig bij Sparta Nijkerk, waarna hij terugkeerde naar Lunteren.

694

3. Guillermo Edwards. Zie onder Menno Willems.

4. Mario Melchiot. Kijk, die kennen we, die heb ik zien voetballen , die heeft het eerste gehaald. Een wat slungelige verdediger, net zo lang als ik zelf. Kwam wat houterig over. Speelde drie seizoenen in Ajax’ hoofdmacht: 1996-97; 1997-98; 1998-99. In totaal speelde hij 95 wedstrijden en maakte drie doelpunten. En toen werd hij verkocht aan Chelsea, speelde daar 5 seizoenen, met een totaal van 164 wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde. In 2004 vertrok hij naar Birmingham City, ook Premier League; in de twee seizoenen voor deze club kwam hij tot 66 wedstrijden en 2 doelpunten. Het seizoen 2006-2007 kwam hij uit voor Stade Rennais, Franse Ligue 1: 34 wedstrijden, 0 doelpunten. Vervolgens weer terug naar de Premier League: Wigan Athletic, waar hij in drie seizoenen tot 66 wedstrijden komt en twee doelpunten. In 2010 gaat hij woestijngeld ophalen bij Umm-Salal in Qatar. De rechtsback, die twintig maal het Oranjeshirt droeg, had als bijnaam ‘Super Mario’. Hij geniet van het leven in Los Angeles.

266px-mario-melchiot

5. Dennis Vos. ?????

6. Danny Murphy. Je vindt op internet van alles over een Engelse profvoetballer met die naam, maar niet over de jongen die in Ajax A2 speelde.

7. Jerry van Haagen. Van hem vind ik dat hij, een aanvaller,  in juli 2002 overstapte van Almere City naar SV. Argon, het jaar daarop naar Zuidvogels uit mijn geboorte- en woonplaats Huizen en als SV. Huizen-aanhanger mijn ‘vijand’. In 2005 keert hij weer terug naar Almere City.

67627230_2659169744096226_5530848816938352640_n

8. Eli Louhenapessy. Amsterdamse jongen van Molukse afkomst (1976). Voordat hij in de Ajax-jeugd terecht kwam speelde hij bij DWS. Hij wist niet door te breken in het eerste. Onder Van Gaal speelde hij één helft in het seizoen 1996-97. Dat was tegen NAC als vervanger van Babangida. Udinese kocht hem aan voor vijf jaar, maar hij speelde nauwelijks voor de club in de serie A. Hij werd verhuurd aan Genoa, waar hij 12 wedstrijden speelde; daarna werd hij voor anderhalf jaar uitgeleend aan De Graafschap. Maar speelde er maar twee wedstrijden. Daarna nog vijf wedstrijden voor Salernitana en vervolgens nog eens negen wedstrijden voor het Oostenrijkse Bregenz. Treurnis alom dus. Vanaf 2002 speelde hij verder op amateurniveau, maar wel in Italië. 

unknown

9. Arno Splinter. Een geboren Amsterdammer (1977). Werd door Ajax gescout bij SV Almere. Drie seizoenen was hij vooral bankzitter bij het eerste: van 1996-97 t/m 1998-99. Hij debuteerde op 13 november 1996 in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, toen hij voor het laatste kwartier in viel voor Mario Melchiot. Uiteindelijk verscheen hij slechts negen keer in de hoofdmacht. Terwijl hij gezien werd als de vaste opvolger van Danny Blind in het centrum van de verdediging. Hij gold in de jeugd als een groot talent, beschikte over een prachtig schot. Hij speelde vier seizoenen voor De Graafschap, dat toen in de eredivisie uitkwam. Maar ook daar kwam hij niet uit de verf, in die vier seizoenen speelde hij maar 38 wedstrijden en maakte geen enkel doelpunt. Er volgde nog een seizoen Haarlem (17 wedstrijden). Hij verdween uit het profvoetbal, om een vijftal seizoenen van waarde te zijn voor zaterdaghoofdklasser Bennekom om daarna in het seizoen 2008/09 nog eenmaal voor AGOVV Apeldoorn in de eerste divisie te spelen. Daarna werd hij trainer, vanaf seizoen 2011/12 van het Naardense NVC. In januari 2015 wordt hij ontslagen en keert als voetballer terug bij derde klasse Waterwijk in Amsterdam. Splinter woont in Almere waar hij een voetbalschool runt en een sportevenementenbureau.

694-1

10. Menno Willems. Willems zie ik nog zo voor me, maar de rossige linksback breekt ook niet door. Hij maakt 1 seizoen deel uit van de selectie van het eerste: 1996-97, twee maal valt hij in voor Ronald de Boer. Twee seizoenen speelt hij voor Vitesse, waar hij twaalf keer in de hoofdmacht mag aantreden. Vervolgens verschijnt hij 24 keer in het shirt van FC. Den Bosch om vervolgens naar het Engelse Grimsby Town te verkassen. Hij komt er in een paar seizoenen tot 54 wedstrijden. Dan volgt eerst Haarlem, vervolgens Sparta, maar nadat de Rotterdammers promoveren danken ze Willems af, die dan nog een seizoen (2005/06) voor Go Ahead Eagles speelt. Slijtage aan kraakbeen in de linkerknie dwingt hem tot stoppen. In mei 2012 melden de Belgische media dat Willems door de rechtbank van Dendermonde is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens oplichting van 2 kwekers. In juni 2019 een beter bericht: Menno wordt aangesteld als trainer van het Amsterdamse Zeeburgia. Hij trainde al eerder de jeugd van DWS, SDW en SDZ. Vanaf najaar 2020 is hij actief als hoofdtrainer van Real Sranang, ook in de hoofdstad. Het eerste speelt op zaterdag, maar voor de jeugd is hij op zondag samen met oud-Ajacieden Julian Emanuelson en Quillermo Edwards een voetbalschool gestart.

menno-willems-660x330

11. Julien Emanuelson. Oudere broer van Urby, die een prachtige carrière had/heeft. Julian – neef van Jean Paul Boëtius speelde van 1996 tot 1990 voor Haarlem en daarna voor Holland Sport, FC Lisse, FC Türkiyemspor en De Dijk. Hij is zaakwaarnemer van Urby, trainde een jeugdteam van Zeeburgia, waar zijn zoon en dochter spelen. Sinds najaar 2020 verbonden aan Real Sranang waar hij met Menno Willems en Quillermo Edwards een voetbalschool voor de jeugd runt.

julianemanuelson-768x432

12. Adik Malouk. Ik kom op internet een gerechtsdeurwaarder tegen met die naam; gezicht komt overeen met de jongen op de elftalfoto van destijds. Ik vind nog terug dat hij in 2005 voor Fortuna Wormerveer voetbalt en met zijn team een oefenwedstrijd van AZ tegen hen met 10-0 verliest.

0

13. Casper Overduin. Valt weinig terug te vinden dan dat hij Commissaris is bij de VV.Lunteren. Mijn hemel, denk ik dan hebben ze bij tweede klassers het ook al hoog in de bol?!

14. Dennis de Haan. Is al jaren trainer van Ajax-jeugd.

unknown-1

15. Mario van Heiningen. Vind ik terug als speler van ADO Den Haag, met wie hij in 2003 kampioen van de Eerste Divisie werd. Hij komt uit Leiderdorp, was verdedigers en speelde ook voor de amateurs van UVS -Leiden en Voorschoten’97. Bij ADO kwam hij in 2001 te spelen. De kampioenswedstrijd tegen Haarlem (2-1), was tevens zijn laatste als profvoetballer. Hij viel tegen het eind in voor Roy Stroeve.

unknown-2

16. Dennis Schulp. Een spits die profvoetballer werd, maar slechts een korte tijd voor Ajax. In de seizoenen 1995-1997 speelde hij slechts vijf keer. Heb hem zien spelen en hoopte van harte dat hij – die nog al op Bergkamp leek – zou doorbreken. Dat hoop je voor elke speler die uiteindelijk het eerste haalt. Dennis speelt daarna 1 seizoen bij FC Volendam: 26 wedstrijden, 4 doelpunten; vervolgens in 2 seizoenen 43 wedstrijden voor Willem II (12 doelpunten). Dan een seizoen NEC, twee seizoenen De Graafschap: je ziet hem ‘afglijden’. Er volgen Helmond Sport en FC Den Bosch. Dan duikt hij in Duitsland op : Paderborn (2e Bundesliga) en Wuppertal (3e Bundesliga) om in 2009/10 z’n loopbaan te beëindigen bij de Veenendaalse Zaterdag Hoofdklasser DOVO. In de zomer van 2010 maakt hij deel uit van het Nederlands strandvoetbalteam. Vanaf 2010 is hij assistent-trainer bij de gecombineerde Regionale Jeugd Opleiding Willem II/RKC. Zal dus Frenkie de Jong onder zijn hoede gehad hebben, denk ik zo.

unknown-3