Uit mijn Ajax-archief – 3

Het team van de A2 uit het seizoen 1993 – ’94 wat ik de vorige keer heb behandeld stond o.l.v. trainer Spitz Kohn. De A 1 van dat seizoen kende als trainer Co Adriaanse. De spelers van toen:

1. Roy van de Mije . Op internet vind ik hem in januari  2016 terug als de dan nieuwe trainer van JOS Watergraafsmeer, waar ooit Rinus Michels ook trainer was voordat hij dat bij Ajax werd. Roy komt over van het Haarlemse EDO. Hij begon zijn trainersloopbaan bij United/Davo  uit Haarlem. Daarna Young Boys (samen met Rinus Israël), waarna Blauw Wit  en EDO volgden. Hij werd geboren in Amsterdam-Oost, voetbalde in de jeugd voor WTO en Zeeburgia. Toen dus Ajax, daarna AZ, Heracles, Omniworld, Argon, Koninklijke HFC, Young Boys en United/Davo. Maar na JOS komt Legmeervogels uit Uithoorn. Daar forceert hij vorig jaar november (2019) zijn ontslag, want derde divisionist OFC wil hem inlijven.

roy-van-der-mije-properpictures

2. Marco van Gulik. Schijnt bij Almere gevoetbald te hebben.

3. Kiki Musampa. Kijk, dat is een bekende. In 1977 in Kinshasa geboren, maar hij groeit op in Ede, waar hij bij VV Blauw Geel’56  door Ajax gescout wordt. In het seizoen 1994/95 sluit hij aan bij de selectie van het eerste elftal, wint als reserve mede de Champions League, Super Cup en de wereldbeker. In het seizoen daarop staat hij in de basis van de legendarische uitwedstrijd tegen Real Madrid, met 0-2 door Ajax gewonnen, wat door arbitrale blunders 0-4 had moeten zijn. Ajax speelde zo goed, dat het Madrileense publiek tot een spontane staande ovatie kwam. Hij stond ook in de basis van het elftal dat in Rome de finale van de Champions League tegen Juventus na een 1-1 eindstand verloor na strafschoppen. Het elftal van Juventus stond stijf van de doping na later bleek. Musampa maakte het eerste doelpunt in de kersverse Amsterdam Arena, nu Johan Cruijff Arena, op 21 augustus 1996 tegen NAC. Het was een vreselijk saaie en slechte wedstrijd, het bleef bij die ene goal. In 1997 vertrok Musampa naar Bordeaux, waarna in 1999 Malaga volgde en vier jaar later Atletico Madrid. In 2005 raakt hij daar uit de gratie, wordt verhuurd aan Manchester City, waar hij zo goed speelt, dat hij een oproep krijgt voor het Nederlands elftal. Hij speelt nog voor Trabzonspor, als Louis van Gaal hem naar AZ haalt. De Alkmaarse club kampt met een tekort aan fitte middenvelders. Hij speelt vier wedstrijden in vier maanden, speelt nog in Seoul en voor een blauwe maandag bij Willem II. In 2009 stopt hij als voetballer. Hij wordt jeugdtrainer bij Ajax en Almere City om daar een paar jaar terug na conflicten te zijn ontslagen. Sinds juli 2020 is hij in dienst van FC Volendam als hoofdtrainer van het beloftenelftal. Een neefje van Kiki speelt in Jong Ajax.

kikimusampa

4. Casper Nelis. Een jongen afkomstig uit ‘s Graveland, die al in 1987 in de Ajax-jeugd komt te keepen. Twee seizoenen (1997/99) is hij de derde keeper achter Van der Sar en Fred Grim. In 1999 verkast hij naar Willem II als wederom derde doelman, achter Jim van Fessem en Kris Mampaey. Hij keept er slechts 1 wedstrijd na een disciplinaire schorsing van Van Fessem. Vanaf 2000 keept hij alleen nog voor amateurclubs: FC Omniworld, VV Heerde, SO Soest, DOVO, VVZ’49 en SV Loosdrecht. Hij werkt als media-adviseur buitendienst bij BDU media.

casper_nelis-1457800453-jpeg

5. Nicki van Aart. Hem vind ik terug als keeperstrainer van het eerste elftal bij AZ, vanaf juli 2011. Onlangs bijgetekend tot 2022.

prefrence_az_head_nick
tussen links Robert Eenhoorn en Max Huibers

6. Kofy Mensah.Ook weer een jongen die het eerste haalt en in totaal 21 competitiewedstrijden speelt. Vanaf 1999 tot 2003 speelt hij bij NAC en promoveert met deze club naar de Eredivisie. Daarna een jaar ADO Den Haag; in 2004 speelt hij zes wedstrijden voor het Cypriotische Anorthosis Famagusta. In 2006 op amateurbasis voor FC Omniworld. En dan is het over. Sinds 2017 is hij actief als jeugdtrainer bij Almere City.

unknown

7.Dave van den Berg. De linksbuiten haalt de selectie, maar speelt in twee seizoenen slechts twaalf wedstrijden. Wat wil je ook: hij heeft concurrentie van Marc Overmars. In 1997 verhuist hij naar het Spaanse Rayo Vallecano. Speelt daar uiteindelijk ook niet veel en keert terug naar ons land om voor FC. Utrecht te gaan ballen. Met deze club wint hij twee nationale bekers en de Johan Cruijffschaal. In 2004 maakt hij zijn debuut voor het Nederlands Elftal vanwege een blessure van Arjan Robben (Zweden-uit -2-2). Na afloop van het seizoen 2005/06 mag hij transfervrij vertrekken naar de VS, waar zijn vrouw vandaan komt. Hij speelt eerst voor Kansas City Wizards, daarna voor de New York Red Bulls, in 2009 wordt FC Dallas zijn derde club. Daarna werd hij trainer in dienst van de Amerikaanse voetbalbond, in 2019 wordt hij assistent trainer bij New England Revolution.

266px-dave_van_den_bergh

8. Patrick Kluivert. Deze topper behoeft geen verdere uitleg.

9. Nordin Wooter. Weer een jongen die het eerste haalt. In drie seizoenen komt hij tot 58 wedstrijden. In 1997 vertrekt hij naar Real Zaragoza (32 wedstrijden), in 1999 naar Watford ( 63 wedstrijden), in 2003 vinden we hem terug bij RBC Roosendaal, daarna kort bij Sporting Braga, hij speelt op Cyprus bij Famagusta, in Griekenland bij Panathinaikos en in Turkije bij Sivasspor om weer te eindigen op Cyprus: AEK Larnaca. Van 2010 tot 2012 is hij voorzitter van FC New Amsterdam, een fusie van SC Nieuwendam uit Amsterdam-Noord en zijn eigen organisatie ‘Masters of the Game’, waarbij hij samenwerkt met Kiki Musampa en Tarik Oulida. Maar in 2011 gaat hij failliet en de club een jaar later. Sinds die tijd is hij techniektrainer voor de jongste Ajax-jeugd en in januari 2019 werd hij aangesteld als trainer van FC Lienden.

nordin-wooter-1

10.Hans Erik Ramberg. Een jongen die gescout werd bij het Noorse Fredrikstad en in dit besproken jaar aansloot bij de A1. Hij raakt al jong zo ernstig geblesseerd, dat topvoetbal er niet meer in zit. Hij keert terug naar Noorwegen, hij voetbalt nog wel, maar zijn geld verdient hij voornamelijk als leraar.

unknown-1

11. Rosco Viereck. In 2007 blijkt hij te spelen voor VV Spartaan uit Amsterdam.

12. Titi Ohemeng. ???????????

13. Ron van de Broek. In 1995 blijkt hij te spelen voor de Ajax-zaterdagamateurs.

14. Denny Landzaat.  De jongen van Molukse afkomst komt in 1984 van Buitenveldert. Hij doorloopt van zijn achtste de hele jeugdopleiding, maar speelt in het eerste slechts 1 volledige wedstrijd en valt voor 3 minuten in tijdens de kwartfinale van de UEFA Champions League tegen Borussia Dortmund, allebei in het seizoen 1995/96. Hij vertrekt naar MVV. Daar speelt hij zich in de kijker van Willem II en groeit in vier seizoenen uit tot een belangrijke speler, haalt Oranje, speelt zich in de kijker van Feyenoord en Ajax, maar het komt in 2003 tot een transfer naar AZ. Vandaar twee seizoenen bij Wigan Athletic, van 2008 tot 2010 in het shirt van Feyenoord, daarna drie seizoenen FC Twente, waar hij in de zinderende slotwedstrijd van de competitie in de Amsterdam Arena met een eigen doelpunt Ajax letterlijk te hulp schiet bij het behalen van de kampioensschaal. In 2014 vinden we hem terug als assistent-trainer bij AZ, van 2018-2019 onder Jaap Stam bij Feyenoord en daarna met Piet Hamberg onder Henk ten Cate bij het Saoedische Al-Ittihad. Met ingang van het seizoen 2021-2022 is hij assistent-trainer onder Fred Grim bij Willem II. Voor Oranje kwam hij 38 keer uit.

denny_landzaat

15.Rob Gehring. Amstelveense jongen die van AFC kwam. Als amateur debuteert hij in de hoofdmacht in de UEFA Super Cup van 1995 tegen Real Zaragoza. Hij raakt vervolgens zwaar geblesseerd, maar weet dankzij zijn vriend Dave van de Berg een oefenstage in de wacht te spelen bij Rayo Vallecano, waar Dave is neergestreken. Hij dwingt een contract af. Maar een trainerswissel pakt voor hem slecht uit. Hij wordt verhuurd aan Rayo Majadahonda (2e divisie). Hij speelt 17 wedstrijden voor de Madrileense club. Hij keert terug naar AFC en speelt voor de club van Jack van Gelder zeker tien seizoenen. Gehring werkt in de textielbranche.

0

16. Robel Goitom. ?????????

17. Mark Heimgartner. Geboren Barnevelder, tot zijn zestiende lid van SDV Barneveld. Wordt begeerd door Feyenoord, FC Utrecht en Vitesse, maar kiest voor Ajax. Speelt twee seizoenen in het rood-wit, daarna twee seizoenen bij Jong Vitesse. De top van het profvoetbal bleek te hoog gegrepen en hij ging spelen voor Sparta Nijkerk. Er volgden nog vele amateurtopclubs om uiteindelijk jeugdtrainer te worden bij SDV Barneveld.

97