Oorlogsmonument Bussum – 2

Het officiële oorlogsmonument van de gemeente staat aan de Frederik van Eedenweg en is daar geplaatst in 1949, vervaardigd van Franse kalksteen en stelt een vrouw voor met in haar rechterhand een guirlande van grote vijfsterrige bloemen en in haar linkerhand een andreaskruis, met bovenaan een kroon en in het hart Sint Joris die de draak doodt. De beeldhouwer is de Bussumse beeldhouwer Nicolaas Adrianus van der Kreek, die op 31 januari 1896 in Bergen op Zoom werd geboren en behalve beeldhouwer ook bekend was als tekenaar en aquarellist. Hij studeert in Amsterdam aan o.a. de Rijksacademie van beeldende kunsten, gaat in de leer bij Jan Bronner en W.M. Retera en wint in 1923 de zilveren Prix de Rome als beeldhouwer. In 1926 vestigt hij zich in Bussum. Hij heeft behoorlijk wat oorlogsmonumenten op z’n conduitestaat. Behalve in Bussum vinden we ze in Gorredijk, Huizen, Eibergen, Ermelo, Nijkerk, Varsseveld, Harderwijk en Bergen op Zoom. Hij overlijdt op 11 februari 1967 in Bussum.

bussum94