KAMPIOEN BIJ DE ‘VIJAND’.

PUBLIKATIE IN DE RATEL VAN HISTORISCHE KRING HUIZEN

Afgelopen seizoen werd de SV Huizen kampioen in de uitwedstrijd tegen de Zuidvogels. De rivaliteit tussen de twee huizer clubs is niet zo groot en heftig als die tussen de Rooien van IJsselmeervogels en de Blauwen van Spakenburg, dus vandaar dat in de kop  vijand tussen aanhalingstekens staat.

Huizen en Zuidvogels streden heel lang om het kampioenschap, maar tegen het einde verspeelde  laatstgenoemde zoveel punten dat Huizen een ruime marge had voor de laatste duels. Winst tegen Zuidvogels was niet perse noodzakelijk, omdat daarna nog een thuiswedstrijd restte, waar dan als nog de kampioensschaal kon worden binnengeschoten.

Op een zonovergoten zaterdag stroomde het terrein van onze buren vol met vooral Huizen-supporters. De horeca deed goede zaken en het elftal van de rood-groenen ook. Ze overrompelden de geel-groenen dermate dynamisch en flitsend dat al spoedig de 1-0 op het scorebord verscheen en daarna redelijk snel de 2-0. De meeste Huizen-fans legden zich er al bij neer dat het kampioensfeest de week erop gevierd zou moeten worden. Echter : een mirakel geschiedde. Het werd 2-1, spoedig 2-2, waarmee het kampioenschap een feit was; twee extra doelpunten maakten de druiven voor de rood-groenen extra zuur. 

Omdat dit een blad is voor Huizer historie vroegen wij ons af of zo’n beslissende derby al eens eerder had plaatsgevonden. Jan Visser , beter bekend als Jan Koekie, zeker zestien jaar eerste elftalspeler en een van Huizens vedetten, wist mij hierop bevestigend te antwoorden. Alleen liet zijn geheugen hem in de steek wat betreft de datum.

Het boekje 50 jaar SV Huizen (1927-1977) geeft uitsluitsel: in het gouden seizoen 1967-1968 werd de Zuid op eigen terrein verslagen met 1-2 door doelpunten van Jan Veerman en Henk van Metelen. Het was 13 april en het seizoen nog lang niet afgelopen, maar Huizen had al zoveel voorsprong opgebouwd dat na de derby een inhaalslag van concurrenten als Quick Boys, Zwart Wit ’28, Rijnsburgse Boys en Spakenburg onmogelijk was.

Er was intussen een tribune gebouwd en de club bestond veertig jaar. Een van de eerste thuiswedstrijden waarbij gebruik gemaakt kon worden van die tribune was de thuiswedstrijd tegen de buren van de Wolfskamer. Op 11 november 1967 zagen 2500 toeschouwers ook toen SV Huizen met 2-1 winnen.

Beide wedstrijden en velen meer moet ik gezien hebben, maar zijn diep in het archief van mijn hoofdkantoor opgeborgen. Wel herinner ik mij de spelers van toen nog heel goed: Benny Schubert die later naar PEC Zwolle ging en ook nog bij FC Utrecht speelde, de heerlijke spits Piet Baas, de onvergeetlijke keeper Jan Westland (Kikker), de stevige Jaap van Leeuwen, Piet Schipper nog steeds bij thuiswedstrijden te vinden, evenals Teen van Wiefferen, onze eigen Piet Keizer Henk van Meetelen, Jan Veerman die eens oerend hard naast schoot, wat mij vooral zeer deed in mijn arme jongenskruis, Leo Klein, Cocky Kriek en mijn huidige buurman Jan Visser. Trainer was Pim van de Meent, die met Schubert naar Zwolle vertrok.

Enfin ter gelegenheid van het afgelopen kampioenschap heb ik een lied geschreven, een lofzang op de selectie en trainer die dat presteerden, met verwerking van die bizarre wedstrijd bij de ‘vijand’, die helaas niet wist te promoveren, zodat derby’s komend seizoen niet mogelijk zijn, tot verdriet van velen en zeker van de beide penningmeesters.

Klaas Vos